Bedrijven laten miljarden aan duurzaamheidssubsidies liggen

Nederlandse bedrijven laten mogelijk opnieuw miljarden aan subsidiegeld liggen dat voor groene energie beschikbaar is. De 6 miljard euro die voor het tweede halfjaar van 2018 klaarligt voor projecten op het gebied van hernieuwbare energie, wordt waarschijnlijk niet volledig aangesproken.

Dat meldt het Financieele Dagblad (FD) op basis van eigen onderzoek naar de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+), zoals de subsidie heet. De oorzaak zou een teruglopend aantal projecten op het gebied van windenergie en biomassa zijn, en aanvraagprocedures voor zonsubsidie zouden strenger zijn geworden.

Als niet het volledige subsidiebedrag wordt geïnvesteerd, zou dat slecht nieuws zijn voor de duurzaamheidsdoelen van Nederland. Het geld moet bijdragen aan een versnelde overstap naar hernieuwbare energie.

In het eerste halfjaar van 2018 was er ook 6 miljard euro beschikbaar, waarvan eveneens maar een deel werd uitgekeerd. Er werd toen voor 5,3 miljard euro aangevraagd, waarvan slechts 3,6 miljard euro werd toegekend. In voorgaande jaren bedroegen de aanvragen vaak juist veel meer dan het totale budget.

 

Bron: Nu.nl