Eurostars

Eurostars is een Europees subsidieprogramma en een initiatief van Eureka en de Europese Commissie. Binnen dit programma wordt geld beschikbaar gesteld om innovatieprojecten te ondersteunen die het MKB heeft geïnitieerd. Het doel is marktgerichte R&D-projecten te financieren, waarin het MKB een belangrijke rol speelt. Hiermee wil men de time-to-market van deze nieuwe technologieën verkorten en de technische risico’s verkleinen zodat kleine bedrijven zich sneller kunnen ontwikkelen en groeien.

Voor wie
Het programma is bestemd voor high-tech MKB-bedrijven, die minimaal 10% van hun omzet of FTE’s besteden aan R&D. Ook andere organisaties kunnen, onder voorwaarden, deelnemen aan Eurostars-projecten. Er moet altijd een samenwerking zijn tussen partijen uit minstens 2 Eurostarslanden waarbij gezamenlijk aan de ontwikkeling van een nieuw product, proces of een dienst gewerkt wordt. De deelnemende high-tech MKB bedrijven nemen hierbij tenminste 50% van de R&D-kosten voor hun rekening.

Subsidie
Het subsidiepercentage die de Nederlandse deelnemers maken bedraagt 35% voor onderzoeksactiviteiten en 25% voor ontwikkelingsactiviteiten. Voor MKB worden deze percentages verhoogd met 10%. De maximale subsidie is € 500.000 voor de gezamenlijke kosten van de Nederlandse deelnemers.

Aanvragen
De aanvraag bestaat uit twee stappen:

  • Indiening projectvoorstel bij Eurostars secretariaat in Brussel. Een onafhankelijk internationaal panel beoordeelt en rangschikt alle ingediende projectvoorstellen. Alle Eurostars-landen volgen de internationale rangschikking bij het toekennen van de nationale subsidie
  • Indiening subsidieaanvraag in Nederland. Wanneer een project volgens de ranking list in aanmerking komt voor subsidie, dient de Nederlandse aanvrager in Nederland aanspraak te maken op de Eurostars-regeling. De andere projectpartners doen dit ook in eigen land.

Projectaanvragen kunnen worden ingediend in de periode juni t/m 15 september. Binnen 16 weken na de internationale sluitingsdatum ontvangen de aanvragers van het Eurostars secretariaat in Brussel de tenderuitslag. Na goedkeuring van het internationale projectvoorstel heeft men 1 à 2 weken de tijd om de nationale aanvraag in te dienen.

Meer informatie?
Wilt u meer informatie over de Eurostars regeling? Of wilt u weten of uw concreet project in aanmerking komt voor deze regeling? Laat uw contactgegevens hieronder achter en een SubVice adviseur neemt zo snel mogelijk contact met u op.