Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) 2017

Met de SDE+ stimuleert de overheid de productie van duurzame energie in Nederland. Het is een zeer populaire regeling met een zeer groot budget. De SDE+ is een exploitatiesubsidie waarmee het verschil tussen de marktprijs voor duurzame energie en de marktprijs voor fossiele energie wordt gecompenseerd. De subsidie wordt verstrekt over een periode van  5, 12 of 15 jaar, waardoor de investering in een duurzame energie-installatie rendabel wordt en concurreerbaar is met fossiele energie.

Voor wie
DEI
De subsidie kan worden aangevraagd door bedrijven en (non-profit) instellingen die  investeren in productieinstallaties voor duurzame energie.

Waarvoor geldt de SDE+?
In 2017 is de SDE+ opengesteld voor de productie van:

  • Hernieuwbare elektriciteit;
  • Hernieuwbaar gas;
  • Hernieuwbare warmte of een combinatie van hernieuwbare warmte én elektriciteit (WKK).

Subsidie
Hoeveel subsidie verkregen kan worden, is afhankelijk van de technologie en de hoeveelheid duurzame energie die wordt geproduceerd. De kostprijs voor de productie van groene energie is vastgelegd in het basisbedrag voor de technologie. De opbrengst van de (grijze) energie is vastgelegd in het correctiebedrag. De SDE+ vergoedt het verschil tussen de kostprijs van groene energie en de opbrengst van de (grijze) energie: SDE+ bijdrage = basisbedrag – correctiebedrag. De hoogte van de SDE+ bijdrage is daarmee afhankelijk van de ontwikkeling van de energieprijs.

De SDE+ heeft één budget voor alle categorieën en wordt gefaseerd opengesteld. In de eerste fase kunnen de ‘goedkopere’ technieken subsidie aanvragen. De subsidie loopt per fase op. Daarnaast is het in bepaalde gevallen mogelijk in een zogenaamde vrije categorie aan te vragen.

Klik hier voor de rekentool SDE+ voor het jaar 2018.

Aanvragen
Aanvragen kunnen worden ingediend in 2 tenders vanaf 7 maart 2017 tot 30 maart 2016  en in de periode september/oktober 2017. De SDE+ 2017 heeft voor beide tenders een totaal budget van 12 miljard euro. Elke openstelling bevat 3 fases waarin kan worden ingediend. De subsidie loopt per fase op tot een maximaal basisbedrag van 13ct/kWh.
In het voorjaar 2017 zal nadere info over de openstellingen gepubliceerd worden.


Rol SubVice

De SDE+ systematiek maakt de regeling relatief complex. Het moment van indienen bepaalt vaak de slaagkans en de hoogte van de subsidie. Door enkele wijzigingen in de regeling is het in 2016 nog belangrijker om een strategische keuze te maken over het moment van indiening. SubVice heeft in de afgelopen jaren miljoenen SDE+ subsidie voor haar opdrachtgevers weten veilig te stellen. Door de kennis en ervaring van voorgaande tenders kan Subvice de juiste aanvraagstrategie voor u bepalen.

Contact
Wilt u meer informatie over de regeling SDE+ 2017? Of wilt u weten of uw investering in aanmerking komt en welke strategie u het best kunt toepassen? Laat uw contactgegevens hieronder achter en een SubVice adviseur neemt zo snel mogelijk contact met u op.